Ik ben niet in hetzelfde land
- Neem contact op met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via +31247247247 (24/7 bereikbaar). Bel je niet vanuit Nederland? Let op: vanuit het buitenland gelden internationale beltarieven.
- Zij zullen onder andere de volgende informatie aan je vragen: naam en adres vermiste, paspoortnummer vermiste, naam en adres van contactpersoon ter plaatse (mogelijk een reisleider), informatie over het doel van de reis en de bestemming, laatst bekende verblijfplaats van de vermiste, namen van mogelijke medereizigers (eventueel contactinformatie van hen), gegevens reisverzekering, gegevens over vliegtickets, geld, creditcard, vervoer, medicijnen. Het helpt als je zoveel mogelijk informatie over deze onderwerpen weet en kan delen.
- Het Ministerie zal je vragen om bovenstaande informatie per e-mail te verzenden aan dcv-ca@minbuza.nl.
- Het Ministerie zal je vragen om bij de politie in jouw woonplaats een melding van vermissing te maken. De politie zal afhankelijk van de omstandigheden vervolgstappen bepalen.
- Maak een melding bij de politie in jouw woonplaats als de persoon vermist blijft. De politie kan je meer vertellen over de volgende stappen en kan je bijstaan en ondersteunen.
- Neem zoveel mogelijk informatie mee die je ook al hebt doorgegeven aan Buitenlandse Zaken.
- De politie kan contact opnemen met de lokale politie in het betreffende land. Ook daar moet een melding van de vermissing gemaakt worden als de omstandigheden daar aanleiding voor geven. Nederlandse autoriteiten hebben geen opsporingsbevoegdheid in het buitenland. Deze verantwoordelijk ligt bij de autoriteiten in het betreffende land.
- Mocht de vermiste contact met je opnemen, meld dit direct bij de politie en aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Als de vermiste een reisverzekering heeft, neem dan contact op met de alarmcentrale van de verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen informatie verschaffen over mogelijke vergoedingen voor hulp bij zoekacties.
- Mocht je benaderd worden door de pers, laat je dan niet verleiden uitspraken te doen die nadelig kunnen zijn voor het onderzoek. Hier vind je informatie over de omgang met (social) media tijdens vermissingen.
- Mochten er ontwikkelingen in de zaak zijn, dan neemt het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de politie contact met jou op
- Neem contact op met Slachtofferhulp wanneer je daar behoefte aan hebt. Zij staan niet alleen voor jou klaar om je op emotioneel vlak bij te staan, maar ook op juridisch en praktisch vlak. Klik hier voor meer informatie over de rol van Slachtofferhulp bij vermissingen of neem direct contact op via 0900-0101 (vanuit het buitenland: 116-006).
